Afrodyzjaki a żywność

Afrodyzjaki są substancjami, których zadaniem jest zwiększenie popędu płciowego i potencji. Często są nimi zwyczajne pokarmy i napoje. Do najbardziej znanych należą: owoce morza, szampan oraz kawa z dodatkiem imbiru, cynamonu i koziego mleka. Niektóre afrodyzjaki pozytywnie wpływają na seksualność jedynie dzięki zawartym w nich mikroelementom i witaminom. Są nimi nawet niektóre owoce i warzywa: awokado, truskawki, cebula, pory, orzechy włoskie, grzyby, daktyle, figi, morele i selery. Najbardziej znanymi afrodyzjakami wśród owoców morza są ostrygi i małże. Popęd seksualny może wzmacniać także wiele przypraw i ziół (włącznie z legendarnym lubczykiem ogrodowym lub żeń-szeniem). Afrodyzjaki mają długą historię. Już w średniowieczu eliksiry miłosne były przyrządzane przez ówczesne „czarownice”. Już wtedy stosowano ostrygi, a także wiele warzyw tj.: pora, szparagów, karczochów, pomidorów, sałaty, rzepy, kapusty, etc. Kobiety często przygotowywały różnorodne potrawy, których celem było zwiększenie pociągu seksualnego partnera. Choć nie wszystkie składniki są dzisiaj uznawane za afrodyzjaki, to jednak o dużej części wiedziano już wtedy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.